Bijzondere kleurrijke Scylla-sculpturen ontdekt in het Turkse Laodikeia

 

16 augustus 2024 - In Laodikeia, nabij Denizli in het westen van Türkiye, zijn bijzondere sculpturen van de Scylla-groep ontdekt. De beelden weerspiegelen het barokke karakter van de Hellenistische periode en vallen op door hun uitzonderlijk goed bewaarde originele verf en artistieke stijl. De opgravingen maken deel uit van het ‘Legacy for the Future’-project van het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme, dat zich richt op het behoud van het archeologisch erfgoed van Anatolië.


Opmerkelijke beelden met originele verf

De Scylla-sculpturen zijn door Turkse archeologen gevonden tijdens de restauratie van het Westelijk Theater in Laodikeia, dat op de voorlopige lijst van UNESCO Werelderfgoed staat. De groep bestaat uit het hoofd en de hand van het monster Scylla, het lichaam van Odysseus, twee bovenlichamen van zijn metgezellen die door wilde honden rond de taille van Scylla zijn aangevallen en de boeg van Odysseus’ schip. Vermoedelijk waren de beelden tentoongesteld op de tweede verdieping van het theater, wat heeft bijgedragen aan hun goede staat van bewaring.

 

De beelden zijn gemaakt in het begin van de 2e eeuw v.Chr. door de beroemde beeldhouwers Athanadoros, Hagesandros en Polydoros van Rhodos. Ze stammen uit de tijd van keizer Augustus (27 v.Chr. - 14 n.Chr.) en ze verkeren in zeer goede staat. De beelden zijn bijzonder vanwege de details, zoals de verf op de roeispaan van Scylla en de realistische uitdrukking van pijn bij een van de slachtoffers. Een andere versie van deze sculpturen uit de vroege Romeinse tijd werd in 1957 ontdekt in Sperlonga, Italië.

De mythe van Scylla
Scylla komt voor in Homerus’ Odyssee als een monster met een vrouwenbovenlichaam en een onderlichaam omringd door wilde honden. In het verhaal valt Scylla zes van Odysseus’ metgezellen aan en verslindt hen wanneer hun schip voorbij haar schuilplek vaart.

 

Laodikeia: erfgoed van Denizli

Laodikeia, gelegen ten noorden van het moderne Denizli, werd gesticht door koning Antiochus II Theos en vernoemd naar zijn vrouw, koningin Laodike. De stad was een belangrijk handelscentrum en had ook religieuze betekenis in de vroege christelijke tijd, met de Laodiceaanse Kerk als een van de zeven kerken uit het Nieuwe Testament. Tegenwoordig trekt Laodikeia bezoekers vanwege de nabijheid van Pamukkale, waar je de beroemde travertijnen en de oude stad Hierapolis kunt bezoeken, beide UNESCO Werelderfgoed.

 

Over Türkiye 
Gelegen in het Middellandse Zeegebied en met de beroemde Bosporus als verbinding tussen het Aziatische en Europese continent, is Türkiye een unieke bestemming en een hub voor culturele interactie. Voeg daarbij de verschillende klimaten, de natuur en de gastronomie die is beïnvloed door de diversiteit van vele beschavingen door de eeuwen heen. Gelegen op het kruispunt van culturen, heeft Türkiye een kenmerkende kunst- en modecultuur, een synthese tussen tradities en modernisme. De zeer dynamische shopping- en entertainmentgelegenheden trekken bezoekers van overal ter wereld. 

Over Türkiye Tourism Promotion and Development Agency (TGA)
TGA draagt zorg voor de promotie van Türkiye als bestemming en toonaangevend merk op de (inter)nationale toeristische markt. De focus ligt daarbij op het ontdekken, ontwikkelen en promoten van het materieel en immaterieel erfgoed van Türkiye. TGA is verantwoordelijk voor de uitvoering van alle marketing- en communicatieactiviteiten ter ondersteuning van de overkoepelende toeristische doelstellingen van Türkiye. Het doel is het verhogen van de investeringen in toerisme in de nationale economie en het verhogen van de kwaliteit van de dienstverlening met communicatie- en marketingactiviteiten op korte, middellange en op de lange termijn.